Monday, January 16, 2012

Köttbullar med potatismos!





Receptet på dessa köttbullar hittade jag bland min mormors recept och det gick under namnet ”bibel köttbullarna. Jag var helt enkelt tvungen att laga detta spännande recept!


Köttbullar


Du behöver:
5h nötfärs
1dl skorpmjöl
ca. 3dl mjölk, grädde eller vatten.
Salt, vitpeppar
1 ägg
1 msk riven eller hackad lök

Stekning:
Smör eller margarin

Lät skorpmjölet svälla i mjölken.
Blanda färsen och arbeta den med salt och peppar. Rör ner ägg och (smörfräst) lök (ej brun). Tillsätt de svällda skorpmjölet och vätskan. Arbeta färsen smidig.

Stektid:

Små köttbullar: 3-5 min
Större köttbullar: 5-8 min

Forma färsen till jämna bollar.
Bryn fettet i en stekpanna. Lägg ner några köttbullar åt gången och skaka pannan så att köttbullarna blir brynta runt om. Låt dem eftersteka på svag värme utan lock.
Ta upp köttbullarna.

Potatismos
Ingredienser:
•3-6 st (2 portioner) potatisar helst mjölig sort
•25 g smör
•eller margarin
•1-1,5 dl mjölk
•salt
•vitpeppar
•ev. persilja
Gör så här:
Skala potatisen och koka den som vanligt. Dela gärna potatisarna i mindre bitar så går det mycket fortare att koka dem mjuka, tar då bara ca 10-15 minuter.

Häll av vattnet och börja därefter mosa potatisen. Man kan t.ex. använda potatisstöt, elvisp eller purépress.

Tillsätt smör eller margarin.

Rör i så mycket mjölk som går åt tills moset är poröst.

Smaksätt med salt, peppar och ev. klippt persilja.

No comments:

Post a Comment