Tuesday, October 18, 2011

Mormors saftiga kantarellpaj





Här kommer ett riktigt mummsigt recept. För några dagar sedan stod jag med huvudet i frysen då jag hittade en påse tratt- och vanliga kantareller som som plockade i somras Personligen har jag alltid älskat att plocka svamp, framför allt med min farmor. När man är ute och går på sommaren är det nästan omöjligt att inte stöta på något ätbart, tex blåbär, lingon eller svampar.

Det är dock väldigt viktigt att man vet vad det är man plockar. När det kommer till kantareller är de ganska enkla att urskilja. Det finns en annan svamp som är ganska lika kantarellen och den heter taggsvamp, istället för att vara skivad under är den taggig. Taggsvampen är inte alls giftig, men den smakar inte så mycket heller, den är aningen ljusare och mer rosa än Kantarellen. När man plockar Tratt kantareller är det viktigt att men vet hur de skall se ut. Tyvärr kan jag inte förklara de då alla ser olika ut. tex är det vanligt att det har ett bål genom skaftet men alla har inte de, vissa är gula under medan andra är bruna, vissa har avlånga "fötter" medan andra inte har de. Jag plockar ofta på samma ställen och vet hur de INTE skall se ut. Det som är roligt med Tratt kantareller är att man man hitta så otroligt mycket. Är man nyfiken kan man lära sig massor om svampar. Annars kan man faktiskt handla svamp i mat affären.



Här kommer ett recept på en kantarellpaj som min mormor brukar bjuda på!

¤ 4 pers ¤ 80 min ¤ 60 min i kyl ¤

- 150g Arla baksmör

- 3 dl vetemjöl från Kungsörnen

- 2 msk iskallt vatten

- 1/2 tsk salt

Fyllning:

-200g Arla baksmör

- smör till stekning

- 1 gul lök
- 1 krm timjan

- 2 ägg

- 2 dl grädde från tex Arla

- 2 dl valfri riven ost

Salt och malen vitpeppar

Gör så här:

¤ Blanda samman smöret (tips! låt smöret bli rumsvarmt), mjölet, vattnet och saltet till en deg. Låt stå i kylen i en timma, sätt ugnen på 200 grader.

¤ Kavla ut pajdegen och lägg den i en form, förgrädda i ugnen i 10min. sänk ugnsvärmen till 175 grader. Rensa svampen, dela den i mindre bitar ich stek den i lite smör ( svampen skall stekas till vattnet har gått ur den och sugits in igen). Hacka gul löken och tillsätt den i stekpannan. Krydda med salt, peppar och timjan. blanda ingridienserna till fyllningen och häll ner i pajskalet.

Grädda i ugnen i ca 45 min.
Smaklig måltid!

Höstgryta!



Recept på Höstgryta med rotfrukter och färsk tomatfond.

1 kg Svensk fläsk karré i hel bit
1 kg färska svenska tomater
6 st Svenska stora morötter gula och orangea inköpta på ”Bondens Egen Marknad” i Haga
¼ Kålrot och ¼ rotselleri inköpta på ”Bondens Egen Marknad” i Haga
1 kg svensk Sparrispotatis inköpt på ”Bondens Egen Marknad” i Haga
½ kruka Svensk basilika
3 stora svenska lökar
Hemgjord buljongtärning fanns i frysen sedan tidigare
(Rester av buljong och spad från storkok fryses ned i koncentrerad form i fiffiga plastpåsar för isbitar.
Lätt att ploppa ut i sin egen gryta eller sås vid behov.)
Salt och peppar

Tillagning.
Skär karrén i bitar på ca 1x1 cm och bryn i stekpanna i svenskt smör.
Skär tomtarna i små bitar och koka ihop i en gryta till en smakrik sås tillsammans med vatten och buljongtärning. Smaka av basen med salt och peppar.
Skär morötter, kålrot, rotselleri och gul lök i lagom stora grytbitar.
Häl i kött och grönsaker samt basilika i tomatsåsen och späd med ytterligare buljong och vatten vid behov.
Låt koka ihop och puttra i ca en timme på spisen. Garnera med färsk basilika.
Tvätta potatisen och koka i lättsaltat vatten så att den är färdig samtidigt med grytan.




En god och mättande höstgryta som till och med blir godare dagen efter.
Smaklig måltid!








Saturday, October 8, 2011

Detta handlade jag.
























Idag handlade jag jordärtskockor, hemkokt lingonsylt, Täxle getost, små sparris potatisar, gula och oranga morötter, kålrot, rotselleri och sist men inte minst 2kg surdegsbröd. Allt detta gick på ca 330kr, vilket är ganska dyrt. Tänker man efter är det kanske så mycket vi borde behöva betala för vår matvaror. Det dyraste var brödet och osten som tilsammans kostade ca 150kr ihop, men hade jag och mamma fikat i stan hade det kostat lika mycket. Täxle getost var fantastiskt god! Rekomenderar den starkt, jag tyckte det var spännande att den var rullad i aska som var ett sätt att sterilisera samt konservera från förr.







Bondens egen Marknad!




















































Idag besökte jag Bondens egen Marknad, detta är en marknad som finns i Haga på lördagar fram till den 29 oktober. Där säljer de nyskördade grödor så som morötter, röbetor, pumpor, mangold, majs, potatis, broccoli och mycket mycket mer. De sålde även sylt, saft, honung, ost och rapsolja. Denna marknad är ett jätte bra sätt för de lokala böndern att nå ut till oss kunder. Tack vare denna marknaden slapp jag åka runt till alla närliggande gårdar utan kunde istället möta deras utbud samt tala med dem här i Haga. Smidigt!

Kycklingfyllda crêpes


Som jag tidigare nämnt så är temat denna veckan "mina favoriträtter". Igår valde jag att laga crêpes då det är en av mina favoriträtter. Trots att det är mycket ingridienser i den här rätten lyckades jag med lite finess att hålla mig till enbart svenskproducerat.









Det enda jag använder som inte är svenskt är salt. Senare har jag dock bestämt mig för att besöka Alingsås där de säljer Svenskt havssalt kallat Storm.


Detta är mitt resultat:

-Det blev jätte gott!


Börja med att steka crêpes för fyra personer.Jag har använt mig av, Arla mjölk och smör, ägg från Dotetorp gård och mjöl får Kungsörnen.

Ingredienser till crêpes stuvningen:

2-3 kycklingfiléer (Kronfågel)

en gul lök

tre körsbärstomater (samma som i tidigare recept)

basilika (Änglamark ekologisk)
2 mks smör (Arla)

3 msk vetemjöl (Kunsörnen)

2,5 dl mjölk (Arla)

2,5 dl matlagningsgrädde (Arla)

salt och vitpeppar


Gör så här:

1. Stek kycklingen och hacka den i små bitar. Skär därefter upp tomaterna löken och basilikan och lägga allt i en skäl tillsammans med kycklingen.

2. Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölet. Vispa sedan i mjölken och matlagningsgrädden samt smaka av med salt och vitpeppar. Låt det stå på plattan tills stuvningen blir tjock.

3. Blanda i kycling och grönsaks balndnignen och låt det värmas upp plattan en aning. Lägg därefter ut crêpen på en tallrik en och en och fyll dem med stuvungen. Lägg de rullade crêpen i en ungseldfastfrom och strö över lite ost.

4. Ställ formen i ugnen på 250 grader i ca 15 min.

Servera med lite sallad och njut!

-Smalkig måltid!

Monday, October 3, 2011

Vad blir det för mat idag?




















Idag skall jag laga Gorgonzola sås med pasta. Problemet är att jag inte hittade svensk Gorgonzola, men jag löste det ändå!


Här är receptet (4 pers):

- smör för steknig

- en gul lök

- 300g lövbiff (finns oftast svenskt kött i mataffärerna)

- 140g kvibille klassisk ädelost

- 5 dl Créme fraiche tex. Arlas

- 2-3 Svenska tomater ( i detta fall Flavorino tomater från Malmö)

- Några blad hackad basilika (färsk, svensk finns hos coop änglamark)

- 500g farflalle pasta från Saltå Kvarn Järna
1. Sätt på pasta vattnet.

2. Hacka löken i bitar och fräs den därefter i smör. Dela lövbiffen i bitar på 1x1cm, lägg ner i pannan och fräs med löken.

3. Blanda ner créme fraichen och låt koka upp, smula därefter ner ädelosten och låt den smälta. Blanda ner de skivade tomaterna tillsammans med hackad basilika.

Servera med sallad och garnera med lite av basilikan och tomaterna. Servera med lite dricka, själv passade jag på att ta fram min hemajorda jordgubbssaft.

Smaklig måltid!

Dags att försöka handla mat!

Jag placerade mig i en av de vanliga stora matvarubutikerna denna helg. Det slutade med att jag bara stod och kliade mig i huvudet för det var supersvårt att hålla sig till ursprungsrecepten! Saker som man är van vid att använda så som olivolja, citroner och champinjoner är inte ifrån Sverige. Dessa är bara några få exempel men efter en stund kom jag in i ett bra lunk då jag hittade massa svenska varor, främst i mejeriavdelningen tack vare Arla! Men som sagt många nyckel produker får jag leva utan. Varje vecka kommer jag att ha ett tema och under denna vecka skall jag laga två av mina favoriträtter.

Vad kan detta handla om?

Denna bloggen är en del av mitt projektarbete i gymnasiet. Här kommer jag att publicera olika recept som jag har hittat men anpassat så att alla varor kommer ifrån Sverige. Något som allitd chockar mig är när jag fått höra hur långt en vara kan ha åkt för att nå min närmaste matvarubutik. Jag har därför tagit det som en utmaning att fram till nyår laga ca två rätter i veckan som endast innehåller Svenska produkter. Varje gång jag handlar mat sveper jag igenom butiken och håller mest koll på priset inte varifrån en vara ursprungligen kommer ifrån eller är producerad. Jag vet därför inte vilka eller hur stora hinder som jag kommer att stöta på. Men jag skall ta reda på det. Syftet med detta är som man kanske kan förstå att äta mer miljövänlig. Nyckeln är att utgå från säsongsanpassade recept som alla kan laga till vardags och på det viset skapa en mer miljövänlig livsstil.