Tuesday, October 18, 2011

Höstgryta!



Recept på Höstgryta med rotfrukter och färsk tomatfond.

1 kg Svensk fläsk karré i hel bit
1 kg färska svenska tomater
6 st Svenska stora morötter gula och orangea inköpta på ”Bondens Egen Marknad” i Haga
¼ Kålrot och ¼ rotselleri inköpta på ”Bondens Egen Marknad” i Haga
1 kg svensk Sparrispotatis inköpt på ”Bondens Egen Marknad” i Haga
½ kruka Svensk basilika
3 stora svenska lökar
Hemgjord buljongtärning fanns i frysen sedan tidigare
(Rester av buljong och spad från storkok fryses ned i koncentrerad form i fiffiga plastpåsar för isbitar.
Lätt att ploppa ut i sin egen gryta eller sås vid behov.)
Salt och peppar

Tillagning.
Skär karrén i bitar på ca 1x1 cm och bryn i stekpanna i svenskt smör.
Skär tomtarna i små bitar och koka ihop i en gryta till en smakrik sås tillsammans med vatten och buljongtärning. Smaka av basen med salt och peppar.
Skär morötter, kålrot, rotselleri och gul lök i lagom stora grytbitar.
Häl i kött och grönsaker samt basilika i tomatsåsen och späd med ytterligare buljong och vatten vid behov.
Låt koka ihop och puttra i ca en timme på spisen. Garnera med färsk basilika.
Tvätta potatisen och koka i lättsaltat vatten så att den är färdig samtidigt med grytan.




En god och mättande höstgryta som till och med blir godare dagen efter.
Smaklig måltid!