Friday, December 9, 2011

Hemlagad Ärtsoppa

Detta receptet har jag hittat på recept.nu.

Detta behövs:
5 dl gula ärtor
3 dl vatten
400g rimmad bog
1 st gul lök
1 st morot
1 tsk timjan (för att kryddorna skall vara svenska är det lättast att köpa dem färska)
1 tsk mejram
4 st hela nejlikofrön
4 msk skånsk senap
4 st hela pepparkorn

Gör så här:
1. Blötlägg ärtorna dagen innan och häll bort vattnet innan tillagningen.
2. Koka upp ärtorna i en rymlig kastrull med salt och vatten. Tillsätt pepparkorn, mejram, timjan, och eventuellt 4 hela nejlikofrön. Skala löken och lägg den i kastrullen tillsammans med moroten (båda skall vara hela). Lägg även i den rimmade bogen.
3. Låt ärtorna koka tills de är mjuka (ca 2 timmar) men håll ett öga på den rimmade bogen under tiden. Ta upp bogen när det är mört. Rör om då och då i ärtorna och avlägsna skum och ärtskal från ytan av soppan.
4. Soppan kan behöva lite extra vatten, beroende på hur mycket ärtorna sugit åt sig och hur hårt man kokar. Koktiden kan också variera lite, beroende på bogens kvalitét.
5. Skär bogen i bitarnär soppan börjar se färdig ut och lägg på et fat brevid. Det skurna köttet kan också läggas i soppan igen. Ta upp moroten och löken och hacka dem i bitar och lägg tillbaka dem i soppan. Ta upp eventuela kryddnejlikofrön. Krydda till slut soppan med två matskedar senap.
6. Servera gärna med en klick senap brevid.

Smaklig måltid!